Сделать домашней|Добавить в избранное
 
 
» » Развиващи картинки на тема Зима.
на правах рекламы

Развиващи картинки на тема Зима.

Автор: ulia от 23-01-2013, 23:59

Искате ли да разширите знанията на детето за обкръжаващият го свят?! Тогава тези развиващи картинки ще помогнат на малчуганът, ще способстват за развитието на речта, мисленето и навиците на действие.
От начало гледайте заедно развиващите картинки. Запознайте се с героите. След това пристъпете към обсъждане, разглеждайки всяка картинка по-подробно.
Детето може да познае в картинките нещо познато, да си припомни нещо, свързано с самото него.


Задавайте въпроси подбуждащи детето да намери и да покаже едно или друго изображение ("кой (какво) е това?" "покаж ми ..."). Привличайки вниманието на детето към действащите персонажи ("Какво прави?" "Къде е тръгнал?"). Подбуждайки детето да построи прости фрази ("Разкажи за ..." "Какво той мисли...?"). Подбуждайки детето да опише едни или други изображения с помощта на прилагателни, наречия, които децата неактивно използват в своята реч. ("Какъв шал има ....?" "Как бяга кончето?"). Привличайки вниманието на детето към причините и следствията на емоционални състояния ("Защо на животните и птиците им е трудно да намерят храна зимата?"). Обръщайки вниманието на детето към красотата на природата, характера на хората и животните, доброжелателното отношение към животните и растенията.

Развиващи картинки

Виж, това са Таня и Петър. Те са брат и сестра.
Настъпила е зимата. Виждаш ли, как топло са облечени те. Таня и Петър обичат да играят зимата на улицата. А ти обичаш ли?

Развиващи задания

Таня и Петър са се събудили, погледнали през прозореца. Ах, каква красота! Какво са видяли? (Поговорете с детето за снега, ледените рисунки по стъклата, за червенушките, за плодчетата на Офиката, за дърветата, на които са опадали листата).

картинки за деца

По бързо на улицата! Браво на Таня и Петър, обличат се сами. Петър е облякъл комбинизон, а какво облича Таня? Наистина ли ти харесва шапката на Таня? А каква е твоята шапка? Какво ти обличаш когато излизаш на улицата? (Поговорете с детето за зимните дрехи, за цветовете им и така на татък.)

Картинки за зимата

А кой там бърза на шейна по снежната пързалка? Как мислиш, харесва ли и на Таня да се пързаля на кънки? Виж, как добре Петър се спуска със ските. А ти имаш ли ски или шейна? На какво обичаш да се пързаляш ти? (Поговорете с детето за шейната, за това как вие сте се пързаляли и т.н.)

Развиващи картинки на тема Зима.

О, колко сняг има на улицата! Какви големи снежинки летят! Ето го и Петър. Той търкаля голяма снежна топка. А какво прави Таня? Виж, какво има снежният човек вместо нос? Как ти мислиш, какъв снежен човек ще прави Петър? (Дочакайте подробен отговор от детето.) А какво ти обичаш да правиш от сняг?

задания на детето за обкръжаващият го свят

Студена зима, птичките и зверчетата трудно намират храна. Таня е донеска зрънца на птичките, а Петър орехи на катеричката. (Продължете разговора: какви птички знае детето, какви плодове могат да се намерят зимата, какво обичат червенушките и т.н.)

Развиващи задания за малки деца

Какъв весел празник е Нова година! Ти обичаш ли да украсяваш елхата? Как се веселят децата! А кое от тях е Таня, а Петър? (Спомнете си за вашите празници, какви играчки са висяли на елхата, в какви празненства сте участвали вие. Обсъдете в какви костюми са облечени Таня и Петър.)

Картинки на Дядо Мраз и Снежанка

А кой е дошъл при децата? Какво има той в чувала? Харесва ли ти Снежанка? А в какво е облечена тя? Какви подаръци са подарили Дядо Мраз и Снежанка на Таня и Петър? А какъв подарък искаш ти на Нова година? (какъв подарък получи ти?)

Развиващи картинки

Кончето също обича зимата. Гледай, как му харесва да бяга по снега и да тегли шейната. Весело звънят звънчетата. Кажи, как звъни звънчето? А ти виждал ли си конче? А как кончето тропа с копита?

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий