Сделать домашней|Добавить в избранное
 
 
» » Рисуваме с длани
на правах рекламы

Рисуваме с длани

Автор: ulia от 16-10-2011, 16:22

С помощта на тази статия може да научите детето да създава интересни рисунки, очертавайки дланта и пръстите си. Убедете се сами, колко е увлекателно и весело това, а и полезно.
Осъзнатите движения с пръсти стимулират развитието на речта при децата. Очертавайки длани и пръстите си, детето действа с двете ръце, което отлично развива координацията.
При леваците такова рисуване способства за пълноценно развитие на дясната ръка. Всяка изобразителна дейност способства за естетическото възприятие на света и усилва речевата активност, развива фантазията, пространственото и образно мислене.

Когато детето създава изображения, то усъвършенства преставите ли за окръжаващия ни свят. Запомня характерни особенности и детайли на предметите, овладява изобразителни нравици, намира първите си конструкторски решения.

Много родители считат, че детето, получило лист хартия, молив и свобода на действията, веднага ще започне да твои шедьоври. Фантазията на детето е разнообразна, да и рисуването не е математика. Но може при първият опит да не се получи нищо. Случва се да е трудно да нарисуваш весело петле така, че той да прилича именно да петел, с ярки цветове на опашката и червен гребен. Ето тук без помощ на мама, татко, баба и дядо просто не може. В нашата статия вие ще намерите прости и разбираеми схеми за рисуване с длани. Отличителна способност на детското възприятие от две до пет години се явява стремежът към самостоятелност. За това по добре ще е ако вие рисувате на отделен лист хартия, показвайки на детето, как да нарисува един или друг елемент, а то да повтаря след вас, рисувайки своята картина. Обезателно хвалете детето - това поддържа увереносста и желанието да твори нещо ново.

Рисуваме с длани

Сложи длан на лист хартия, разтвори пръсти и ги очертай. Обърни листа така, че пръстите да гледат на долу, и съедини контура там където дланта свършва.
А сега внимателно се вгледай: ето го, динозавърът! Палецът е - глава, останалите четири пръста - краката. Дорисувай на гърбът зъбци, а на главата - очи и мила усмивка. Ако някой от възрастните се съгласи да приложи своята длан, то малкия динозавър ще се сдобие с татко или мама.

Рисуваме с длани

Нашият динозавър расте в постиня, където растат бодливи кактуси. Очертай един контур на дланта над друг. Остава само да нарисуваш бодли и цветове - кактуса е готов. Може просто да очертаеш пръстите, движейли се от горе на долу - ще се получи още един кактус.

Рисуваме с длани

Хайде да нарисуваме наперен петел! Очертайте длани: отначало лявата, а после дясната. Главото е , контурите на палците на двете ръце да "гледат" един на друг. Затворете контура при китката. Палците са - глави на петлите, останалите пръсти - опашките, които петлетата са разтворили преди да се сбият. Нарисувайте крака с шпори, клюнове, гребени и очи.

Рисуваме с длани

А къде са се срешнали нашите петлета? В полето? До оградата? За да нарисуваш храст, очертай своята длан. Ако очертаеш няколко разтворени пръста, то ще можеш да изобразиш ограда или трева. За оградата добави напречна дъска, а за тревата дорисувай цветове. И престанали петлетата да се дразнят! Решили, че е по добре да дружат.

Рисуваме

През лятото има толкова много пеперуди! За да нарисувате пеперуда, първо трябва да нарисувате крила. Приложете длан, така че разперените пръсти да гледат настрани. Очертайте контура. Втората длан - в близост, но гледайки в обратната посока. Дорисувайте тялото, главата, антени, и оцвети. Но на нашата пеперуда и е скучно да лети една. Хайде да и нарисуваме приятелче - водно конче.
За крилата трябва да очертаем четири пръста, разположени по двойки. Първо от лявата страна, а след това надясно. Дорисувай тялото, главата, големи очи и антени.

Рисуваме с пръсти

А кой още може да видим през лятото? Нощтни пеперуди и охлювчета. Ще ги нарисуваме ли? Приложи длан на листа, събраните пръсти гледат на горе. Очертай контура. Втората длан постави до първата така, че палците да се наложат един върху друг.
За да нарисуваме охлюв, сгъваме ръката в юмрук, палеца остава в страни и очертаваме - получава се черупката и главата на охлювчето. Дорисувай рогца и опашка, оцвети.

Рисуваме с длани

Сега ще нарисуваме слон и кученце. За слона ни трябва голяма длан. Помолете татко да помогне.
Сгънете ръката в юмрук, оставете палеца на страни (това ще е хобота) и очертайте. Обърнете листа, Дорисувайте ухо и отдолу четири стълба - краката, отзад не забравяйте да нарисувате опашката.

Рисуваме

Моска е зло кученце. То лае по слона. Приложи длан към листа, палеца извий на горе, а кутрето - на долу. Очертай контура. Палецът ще стана ухото на Моска, а останалата част от дланта - муцунката. Дорисувай око, нос и петънца.

Рисуваме

Контурите на длани, пръсти и юмруци могат да се превърнат в който искате и в каквото искате. Трябва само внимателно да погледнете на това, което се е получило на хартията. Свийте юмрук така, че очертанията на показалеца и кутрето да излизат извън него. Очертайте контура. Там, където пръстите излизаха се получиха ушите на котка. Сега нарисувайте очи, нос и мустаци. А ти какво котенце имаш? Сиво, рижо или на раета?
Там където е котката е и мишката.

Рисуваме с пръсти

И ето при нас скачайки дойде зайчето! Това, което е избягало от ловеца. Поставете юмрук. А показалеца и средния пръст оставете несгънати. Очертай контура. И ето: показалеца и средния пръст станаха уши, всичко останало - тялото на зайчето.
Приложи два пъти палеца така, че да гледа на долу, -това ще са предните лапи на зайчето. А сега рисуваме очи и опашка. А то се е скрило в храстите. За да нарисуваме храст, сгънете юмрук по същия начин както за мишлето. Очертай и оцвети.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий